Kaloryfer, a nie boiler!
To on ma jakieś funkcje?
Niektórym spośród nas mogłoby się wydawać, że brzuch to jedynie pewnego rodzaju worek, do którego trafia spożyte jedzenie i że raczej nie ma on już więcej funkcji.
Nic bardziej mylnego.
W organizmie człowieka, mięśnie brzucha są odpowiedzialne za pewne bardzo istotne funkcje – jednym z ich głównych zadań jest podtrzymywanie ścian brzucha (bocznej, tylnej i przedniej), oraz znajdujących się w jamie brzusznej narządów wewnętrznych: wątroby, żołądka, trzustki i pozostałych. Mięśnie brzucha odpowiadają również za stabilizację kręgosłupa, szczególnie w jego odcinku lędźwiowym i są odpowiedzialne za prawidłową postawę całej sylwetki.
Pięknie wyrzeźbione mięśnie są zazwyczaj efektem odpowiedniej diety, a także odpowiednio dobranych, wykonywanych z konsekwencją ćwiczeń. Co jeśli nie odżywiamy się jak należy, a szczytem naszej aktywności fizycznej jest sięgnięcie po pilota z kanapy?
Fałdy, fałdki i zdrowie
W pewnym momencie możemy zauważyć, że nasz piękny sześciopak zaczyna powoli skrywać się pod coraz grubszą warstwą tłuszczu. Skąd on się tam wziął i czym w ogóle jest?
Tkanka tłuszczowa, której obecność zauważamy, to tkanka łączna znajdująca się głównie w warstwie podskórnej.
Mówiąc bez ogródek, tkanka tłuszczowa w naszym organizmie zaczyna się odkładać wtedy, gdy spożywamy więcej kalorii niż jesteśmy faktycznie w stanie zużyć w ciągu dnia. Ich nadmiar jest magazynowany w tkance tłuszczowej. Ilość kalorii, która powinno się przyjąć w ciągu dnia jest kwestią indywidualną, zależną od prowadzonego trybu życia, ilości wysiłków oraz innych czynników.
Warto pamiętać o tym, że nadmiar tłuszczu w organizmie nie jest zdrowym, prowadzi do pogorszenia kondycji, wzrostu wagi i rozmaitych schorzeń, w tym także chorób serca.
Odkrywamy nasze sześciopaki!
W swych badaniach, brytyjscy naukowcy wyliczyli, że średnio 31 lat naszego życia poświęcamy na odchudzanie się, a mimo tego i tak nie do końca jesteśmy zadowoleni z osiąganych efektów.
Skoro decydujemy się już na zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów, jako pierwszą rzecz, należy zastanowić się, ile właściwie chcemy stracić na wadze i na jak długi czas ma się to rozłożyć. Odchudzanie w szybkim tempie nie jest raczej wskazane, jako że może wyrządzić więcej zła niż dobra i doprowadzić do tak zwanego efektu jojo.
Jeśli zależy nam na tym, by schudnąć, powinniśmy rozpocząć odchudzanie od zrezygnowania z cukru i skrobi (chleb, makaron i ziemniaki). Jest to wiekowy pomysł, od przeszło wieku lub więcej istniaje pokaźny stos diet odchudzających, które opierają się na spożywaniu mniejszej ilości węglowodanów. Novum w tym przypadku jest to, że dziesiątki dzisiejszych badań naukowych udowodniły że, średnio-niski poziom węglowodanów w diecie może być najskuteczniejszym sposobem na odchudzanie.
Najlepszą możliwą decyzją będzie skonsultowanie się z dietetykiem i wykonanie odpowiednich badań pomiarowych. Złe dobranie diety może doprowadzić do uszkodzenia organizmu, a w ekstremalnych wypadkach, nawet do śmierci.
Najnowsze komentarze