Korzyści płynące z czekolady fakty i mity
Korzyści płynące z czekolady fakty i mity
Świat bez czekolady były smutny i ponury. To czyste, kulinarne złoto, które jak nic innego czaruje jedwabistym, głębokim smakiem. Daje radość, energię i pobudza do działania. Jest dobra jako mały prezent i wspaniała jako suplement. To także afrodyzjak i niezastąpiony składnik wyśmienitych ciast i deserów. Jaka jest naprawdę czekolada? Poznaj fakty i mity.
Prawda o czekoladzie.
Jest źródłem energii. To prawda, dzięki niej szybko uzupełnimy energetyczne braki, zwłaszcza po dużym wysiłku fizycznym. Warto ja zabrać ze sobą na wyprawę w góry i do pracy. Co prawda jest kaloryczna, ale nie musisz się nią objadać. Wystarczą 2-3 kostki.
Jest zdrowa. Ma w sobie całe bogactwo witamin i dobrych składników. Zwłaszcza ta z zawartością czystego kakao powyżej 70%. Ma sporo magnezu, żelaza, flawonoidów, a nawet erytrocytów. Jest wskazana dla wzmocnienia serca, poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu.
Daje radość. Endorfiny zawarte w czekoladzie wpływają na wydzielanie się hormonu szczęścia – serotoniny. Jest nie tylko przyjemna w konsumpcji, ale też naturalnym suplementem na smutki i depresję. Każdemu poprawia humor. Charakteryzuje się silnym działaniem antydepresyjnym.
Czekoladowe mity.
Odchudza. Niezupełnie. Czekolada zawiera w sobie cukier i tłuszcz kakaowy, a to czyni ją deserem wysoko kalorycznym. Oczywiście, że jedzona z umiarem nie wpłynie na zwiększenie naszych kilogramów, ale wybieraj zdrowsze alternatywy. Bez masy cukru, sztucznych dodatków. I koniecznie te, które mają większą zawartość kakao. Najlepiej powyżej 65 procent.
Przyczynia się do próchnicy. Ten mit, powstał, żeby zniechęcić nas do tego smakołyku. A prawda jest taka, że czekolada hamuje rozwój bakterii w jamie ustnej. To dzięki zawartości garbników, które mają działanie przeciwbakteryjne. Jej jedzenie obniża poziom kwasowości.
Biały nalot to pleśń. Nieprawda, ponieważ biało – szary nalot może pojawiać się n skutek wielu czynników i nie zawsze oznacza wadliwy produkt. Najczęściej jest to skrystalizowany tłuszcz. Powstaje wskutek wahań temperatur, jakim zostaje poddana czekolada. Nalot zupełnie nie wpływa na smak czekolady.
Jedzmy czekoladę na zdrowie. Jest doskonała na poprawę samopoczucia i energetyczne wzmocnienie. Często traktowana jako afrodyzjak. Najnowsze badania dowodzą, że czekolada hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. A to czyni czekoladę jednym z najzdrowszych deserów świata.
Najnowsze komentarze