Żeń-szeń dla zdrowia

Lecznicze właściwości zioła, jakim jest korzeń żeń-szenia, znane są od czterech tysięcy lat i od tego czasu stosowane nie tylko w medycynie chińskiej, ale i w dużej części świata. Dobrze jest po niego sięgać, gdyż ma pozytywny wpływ na organizm człowieka. Co takiego ze sobą niesie? Spożywany żeń-szeń zastosowanie wykazuje różne w zależności od tego, jaką odmianę się stosuje.

Przeróżne działanie – informacje

Pochodzący z Azji korzeń ma lecznicze działanie, niektórzy przypisują mu również działanie odmładzające, dlatego też stosowany jest w kosmetyce. Jego zastosowanie bywa różne do tego, po jaką jedną z odmian się sięga. Każda bogata jest w poliacetyleny, związki fenolowe, fitosterole, olejki eteryczne, cukry, pierwiastki mineralne oraz witaminy z grupy B, C i E.

Zastosowanie żeń-szenia uzależnione jest od zawartości w korzeniu ginsenozydów. Można jednak podać kilka ogólnych zastosowań.

Układ nerwowy

Składniki aktywne zawarte w korzeniu działają na receptory GABA, pobudzają je, a prowadzi do działania uspokajającego. Stosowanie korzenia wycisza, ma też działanie przeciwlękowe, relaksacyjne i nasenne. Do tego wyciąg z korzenia wpływa na polepszenie pamięci, niweluje uczucie senności i zmęczenia.

Układ hormonalny

Stosowanie żeń-szenia w przypadku kobiet zwiększa przyrost tkanki kostnej w okresie pre- i pomenopauzalnym. Wpływa na zwiększenie wchłaniania wapnia do kości, tym samym przyczynia się do zwalczenia osteoporozy.

Układ sercowo-naczyniowy

W przypadku układu sercowo-naczyniowego stosowanie żeń-szenia obniża stężenie cholesterolu we krwi, w przypadku osób z niedociśnieniem podwyższa ciśnienie krwi. Wykazuje również działanie przeciw wolnym rodnikom, hamuje ich negatywny wpływ na ściany naczyń krwionośnych, działa przeciwzakrzepowo.

Aktywność przeciwnowotworowa

Badania wykazują, że stosowanie tego korzenia przez zawarte w nim ginsenozydy hamuje namnażanie komórek rakowych, wspiera spowolnienie wzrostu guza, aktywuje obumieranie komórek rakowych.

Układ immunologiczny

Spożywanie żeń-szenia hamuje replikację RNA i DNA wirusów i bakterii, stymuluje układ odpornościowy do produkcji przeciwciał, wspomaga także organizm w powrocie do zdrowia po przebytej infekcji.

W walce przeciw cukrzyce

Zawarte w tym ziele ginsenozydy i peptydoglikany obniżają poziom cukru we krwi.

Dla zdrowej wątroby

Składniki aktywne znajdujące się w żeń-szeniu wykazują działanie ochronne i odbudowujące na komórki wątroby, zmniejszają także uszkodzenia wywołane przez przyjmowanie alkoholu.

 

Może Ci się również spodoba