Sprawdzone porady dla lepszego zdrowia zębów

Twoje zęby są bardzo twarde, ale bardzo żywe. Muszą być dobrze odżywione, tak jak inne części Twojego ciała, takie jak skóra i mięśnie. Wybór dobrej, pożywnej żywności jest również ważny, jak również trzymanie się z dala od pokarmów, które mogą powodować ubytki.

Chociaż nic nie zastąpi regularnego szczotkowania i nitkowania zębów, wybór odpowiedniej żywności, która dostarcza dużo wapnia, witaminy A, C i D pomoże Ci utrzymać mocne zęby.

Naukowcy z Japonii przeanalizowali dietę 57 siedemdziesięcioczteroletnich osób i policzyli ich zęby. Naukowcy odkryli, że osoby, które jadły najmniej warzyw, ryb i skorupiaków miały również najmniej zębów.

Jedząc pożywne pokarmy, powinieneś trzymać się z dala od słodkich, lepkich przekąsek, które ułatwiają bakteriom powstawanie ubytków.

Jedzenie, aby zęby były mocne Podobnie jak kości, zęby również potrzebują wapnia jako niezbędnego minerału, zwłaszcza w młodym wieku. “Pokarmy bogate w wapń są niezwykle ważne”, mówi William Kuttler, DDS, dentysta w prywatnej praktyce w Dubuque, Iowa. “Bez wapnia zęby nie będą się formować” – wyjaśnia. U dorosłych, wapń wzmacnia kość, która podtrzymuje zęby, zapobiegając ich rozluźnieniu z czasem.

Spożywając więcej produktów mlecznych w swojej diecie, zapewniasz swoim zębom najlepszą ochronę, jaką mogą otrzymać. Szklanka niskotłuszczowego mleka, na przykład, zawiera około 300 miligramów wapnia, co stanowi około 30% dziennej wartości (DV) dla tego minerału. Osiem uncji niskotłuszczowego i beztłuszczowego jogurtu zawiera odpowiednio 448 i 488 miligramów. Nieco mniejsze ilości można uzyskać z serów o obniżonej zawartości tłuszczu i niektórych zielonych warzyw liściastych, w tym rzepy, bok choy i endywii.

Jednak dla zdrowych zębów potrzebujesz czegoś więcej niż tylko wapnia. Potrzebujesz również wielu witamin, w tym witaminy D, C i A. Witamina D jest ważna dla Twoich białych zębów, ponieważ jej niedobór może powodować utratę kości, jak również zwiększony stan zapalny, który jest objawem choroby dziąseł, według naukowców z Washington University School of Medicine w St. Najlepszym sposobem na dostarczenie witaminy D wraz z wapniem jest picie mleka wzbogaconego w witaminę D.

Twój organizm wykorzystuje witaminę C do produkcji kolagenu, który jest wytrzymałym włóknem białkowym, dzięki któremu Twoje dziąsła są mocne. Łatwo jest uzyskać wystarczającą ilość witaminy C w diecie. Pół filiżanki ugotowanych brokułów zawiera 58 miligramów witaminy C, co stanowi prawie 90% dziennego zapotrzebowania (DV). Średniej wielkości pomarańcza ma 80 miligramów, czyli 133% dziennego zapotrzebowania.

Witamina A jest wykorzystywana do tworzenia zębiny, warstwy materiału podobnego do kości, znajdującej się tuż pod powierzchnią zębów. Najlepszym sposobem na pozyskanie witaminy A jest spożywanie pokarmów bogatych w beta-karoten, który w organizmie przekształcany jest w witaminę A. Słodkie ziemniaki są jej doskonałym źródłem. Słodkie ziemniaki są jej doskonałym źródłem. Pół filiżanki dostarcza ponad 21 000 IU witaminy A, czyli ponad czterokrotnie więcej niż wynosi zalecane spożycie. Innymi dobrymi źródłami beta-karotenu są jarmuż i marchew.

Lepkie problemy Jak można wywnioskować z powyższego, niektóre pokarmy są dobre dla wnętrza zębów, ale inne, takie jak słodycze, nie są tak dobre dla strony zewnętrznej, ponieważ mogą powodować rozwój bakterii w jamie ustnej. Z czasem bakterie i wytwarzane przez nie kwasy działają prawie jak małe wiertła dentystyczne, ścierając powierzchnię zębów i umożliwiając powstawanie ubytków – mówi dr. Kuttler.

Lepkie pokarmy są jeszcze gorsze. Powodem jest to, że te pokarmy przyklejają się do zębów i ułatwiają bakteriom pozostanie w jamie ustnej przez długi czas. Jest jednak jeden pokarm, który jest znany ze swojej kleistości, a który w rzeczywistości może być dobry dla Twoich zębów. Naukowcy z Uniwersytetu w Chicago odkryli, że kwas oleanolowy, związek występujący w rodzynkach, zapobiega przywieraniu bakterii powodujących płytkę nazębną do powierzchni zębów.

Najlepszym sposobem radzenia sobie z lepkimi przekąskami jest mycie zębów po ich zjedzeniu lub po wypiciu słodkiego napoju. Nawet jeśli nie masz możliwości umycia zębów, samo płukanie ust wodą pomoże usunąć cukry, zanim bakterie zdążą wyrządzić jakiekolwiek szkody.

Nie tylko to, co jesz, ale także to, jak jesz, pomaga utrzymać mocne zęby. Twoje usta naturalnie produkują ślinę za każdym razem, gdy żujesz. Zatem im więcej żujesz, tym więcej śliny jest w stanie wypłukać cukry z zębów. Dodatkowo, ślina zawiera również wapń i fosfor, które pomagają neutralizować niszczące zęby kwasy, które tworzą się w jamie ustnej po jedzeniu.

Podczas kolacji warto rozważyć zjedzenie kawałka sera. Naukowcy nie wiedzą dlaczego, ale wydaje się, że jedzenie sera odgrywa rolę w zapobieganiu próchnicy zębów. Być może ser zawiera związki, które neutralizują kwasy w jamie ustnej, zanim zdążą one wyrządzić szkody.

Innymi słowy, podczas gdy jedzenie słodyczy powoduje spadek poziomu pH śliny, przekształcając płytkę nazębną w kwas rozpuszczający zęby, jedzenie sera może pomóc w utrzymaniu zdrowego pH. Naukowcy stwierdzili, że po dokonaniu przeglądu wielu badań spośród 12 rodzajów sera, cheddar oferuje najlepszą ochronę zębów.

Może Ci się również spodoba