Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka jest warzywem, które jest nie tylko smaczne, ale zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów. Ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Regularne jedzenie marchewki może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Ze względu na zawartość licznych cennych substancji, wpływa pozytywnie na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu. W czym mogą one pomóc?.

Właściwości zdrowotne i smakowe marchewki doceniano już w starożytnych Chinach Wówczas najbardziej znana była marchewka o korzeniu w kolorze białym. Znaną nam dzisiaj odmianę pomarańczową, wyhodowali Holendrzy w XVII wieku.Już starożytni medycy zdawali sobie sprawę z bogactwa cennych składników, jakie znajdują się w marchewce. Jakie witaminy są w marchewce?

Marchewka – źródło zdrowia

Marchewka charakteryzuje się małą kalorycznością. Z tego względu często jest polecana osobom, będącym na dietach redukcyjnych. W marchewce znajdziemy przede wszystkim mnóstwo luteiny, zeaksantyny, likopenu i beta-karotenu (prowitaminy A).

Zawarty w marchewce beta-karoten wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Wpływa także na poprawę naszej odporności, wspomaga leczenie trądziku czy opóźnia pojawianie się zmarszczek. Beta-karoten najbardziej znany jest z tego, że przyspiesza opalanie i przedłuża opaleniznę. Dlatego marchewkę chętnie jedzą panie, którym zależy na przedłużeniu efektów kąpieli słonecznych. Aby cieszyć się skórą muśnięta słońcem, należy wypić codziennie 2 szklanki soki z marchwi. Nie należy jednak przesadzać, gdyż zbyt duże spożycie marchwi może być niekorzystne dla zdrowia. Witamina A w zbyt dużych ilościach może prowadzić do powiększenia wątroby, chorób skóry czy nadmiernej pobudliwości.

Beta-karoten wykazuje ponadto silne właściwości antynowotworowe. Według lekarzy, aktywnie zapobiega rakowi krtani, jamy ustnej, przełyku i pęcherza moczowego. Jego działanie potwierdzono także w przypadku zapobiegania rakowi prostaty. Jedzenie marchewki może chronić także przed zagrożeniem ze strony chorób układu krążenia. Pektyny w niej zawarte przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu, a co za tym idzie nie dopuścić do rozwoju miażdżycy. W marchewce zawarte są też związki o nazwie bifidus. Pobudzają one wzrost dobrych bakterii i wspierają naturalną florę w jelitach.

Produkty z dodatkiem marchewki można dostać w każdym sklepie, ale te przygotowane samodzielnie będą miały większy pożytek dla naszego zdrowia. Świeżo wyciśnięty sok z marchwi czy surówka dostarczą do organizmu niezbędnych składników, które poprawiają jego funkcjonowanie.

Może Ci się również spodoba