Brzoskwinie w sosie z amarantusa
Coraz więcej osób przygotowując zdrowe posiłki, stara się odchudzić także swoje desery. W tym celu sięga się po owoce — zawierają naturalne cukry — oraz żywność nazywaną super foods. W tej grupie znajduje się między amarantus. Sposobem na przygotowanie z niego podwieczorku są brzoskwinie w sosie z amarantusa — słodkie i pełne korzystnych składników odżywczych.
Zdrowie. Deser pełen zdrowia
Deser najczęściej kojarzony jest z wypiekiem, słodkim kremem czy użyciem czekolady, jednak zmiana myślenia o jedzeniu, wybór zdrowszych produktów i zwiększona świadomość pokazują, że może on być również zdrowy i złożony z produktów, które sprzyjają utrzymaniu organizmu w dobrej formie. Przykładem jest połączenie brzoskwiń i amarantusa.
Amarantus to roślina pochodząca z Ameryki Północnej, która znana była i wykorzystywana już przez Majów, Azteków i Inków, zanim do ich terenów dopłynął Krzysztof Kolumb. Głośno zrobiło się o nim w XXI wieku, kiedy na nowo zaczęto doceniać jego właściwości. Znaleźć w nim można lizynę, która potrzebna jest do wzrostu organizmu, naprawy komórek, produkcji przeciwciał i hormonów. Zboże to nie zawiera glutenu, więc polecane jest osobom chorującym na celiakię i mającym alergię na gluten. To również źródło białka — w 100 gramach nasion znajduje się go 17 gramów.
Brzoskwinie to soczyste, lubiane owoce, które w 90% składają się z wody, co przekłada się na ich działanie moczopędne. Znaleźć w nich można sporo błonnika, wspomagają pracę nerek, pomagając podczas walki z anemią i zaparciami. Mają niski indeks glikemiczny, więc mogą sięgać po nie również osoby chorujące na cukrzycę. W sezonie warto jeść jak najwięcej świeżych brzoskwiń, poza nim warto sięgać po suszone brzoskwinie, jednak w tym przypadku z umiarem — w przeciwieństwie do świeżych zawierają sporo kalorii.
Przygotowanie deseru bazującego na tych dwóch produktach będzie alternatywą dla codziennego słodkiego deseru, jak i metodą na polepszenie stanu swojego zdrowia poprzez dostarczenie organizmowi cennych wartości odżywczych.
Składniki:
- 4 połówki brzoskwiń z syropu
- ¼ szklanki amarantusa
- 1/2 syropu od brzoskwiń
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżeczka miodu do smaku
- szczypta kurkumy
Przygotowanie
Zmieszać syrop ze śmietanką i zagotować z odrobiną kurkumy i miodem.
Wsypać amarantus i gotować na małym gazie do miękkości — około 10 minut.
Odcedzić z resztek płynu, dodać odrobinę miodu do smaku, ostudzić.
Napełnić 2 połówki brzoskwiń, a pozostałe brzoskwinie pokroić w kostkę i obłożyć napełnione połówki.
Schłodzić w lodówce.
Najnowsze komentarze