Jak zrobić dobry domowy żurek?
W każdej kuchni, czy to polskiej, niemieckiej, chińskiej czy jeszcze z innego kraju istnieją różne dania. Szczególnie takie, które wyróżnia kraj wśród innych. Jedni lubią makarony, a jeszcze inni po prostu wolą coś lekkiego. Do lekkich dań możemy oczywiście zaliczyć zupy. Jeśli chodzi o polską kuchnię to zupy są bardzo często przygotowywane. Nie tylko w święta. Do zup, które są najczęściej przygotowywane w Polsce można zaliczyć pomidorówkę, ogórkową, rosół, barszcz biały i wiele innych, które są równie smaczne. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić zupę jaką jest żurek.
Jak przygotować pyszny domowy żurek?
Jeśli chodzi o żurek to najczęściej przygotowuje się go na święta wielkanocne lub na poprawiny po weselu. To są takie dwie szczególne okazje. Jednak ta zupa nadaje się także do jedzenia na co dzień. Tylko nie każdy potrafi takie danie zrobić. A przecież zupa z paczki nas oczywiście nie interesuje. W internecie jest bardzo dużo różnych przepisów na domowy żurek.
Składnikami jakie będą potrzebne do przygotowania domowej zupy są oczywiście: surowa biała kiełbasa, żurek zakwas z butelki lub zrobiony samodzielnie wcześniej w dom u, 1,5 litra bulionu, wędzony boczek, suszony majeranek, czosnek i kilka łyżek śmietanki 18% lub 30%. Dodatkowo jeśli ktoś lubi można dodać ziemniaki, 1 łyżka tartego chrzanu do smaku, jajka ugotowane na twardo.
Przygotowanie żurku
Na początku oczywiście musimy przygotować bulion. Do wody dodajemy marchewkę, seler, por, cebulę pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, a wszystko gotujemy tak, aby powstał rosół. Jak bulion będzie gotowy to dorzucamy do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy to wszystko około 20 minut. W międzyczasie możemy ugotować kilka jajek na twardo, aby później pokroić je na pół lub w ćwiartki i wrzucić do gotowego żurku. Jak wstawimy jajka to możemy zająć się krojeniem i podsmażaniem zarówno boczku jak i surowej, białej kiełbasy. Jak wywar z warzyw będzie gotowy to dodajemy do niego pół butelki zakwasu i 1 łyżkę suszonego majeranku, 1 łyżkę tartego chrzanu i starty ząbek czosnku. Gotujemy to wszystko jeszcze przez jakieś 5 minut.
Na koniec wystarczy doprawić zupę solą i pieprzem. Wszystko robimy według własnego uznania. Jeśli okaże się, że żurek jest mało kwaśny to możemy dolać do niego pozostały zakwas z butelki. Gotową zupę podajemy z ugotowanymi i pokrojonymi wcześniej jajkami, wędzonym boczkiem i białą kiełbasą.
Jeśli ktoś jeszcze nigdy wcześniej nie robił żurku to naprawdę warto spróbować. Nie jest to zbyt skomplikowane danie, więc wyjdzie nawet osobie, która dopiero co stawia swoje pierwsze kroki w kuchni. Jest to naprawdę pyszne danie.
Najnowsze komentarze